Castel Sallegg

Vinařství Castel Sallegg se nachází v nádherné krajině Jižního Tyrolska, v těsné blízkosti jezera Caldaro. Zdejší území v minulosti dlouho usilovalo o svoji identitu, v roce 1948 ustanovil zákon tuto část Itálie, v níž mnoho míst vystupuje zároveň pod italským a německým jménem, autonomním regionem Trentino - Alto Adige. Kořeny zdejšího pěstování vinné révy sahají do období antiky, její zpracování je doloženo už před více než třemi tisíci lety. Vína z tohoto regionu měl v oblibě sám císař František Josef I. a měla své pevné místo na císařském stole ve Vídni. Kvalitu zdejších vín podtrhuje označení původu DOC, kterou se pyšní více než 98 procent všech vín z regionu. Tím Alto Adige zaujímá první místo mezi italskými vinařskými regiony.

Jihozápadně od Bolzana obklopují majestátní vrcholky Alp a amfiteátr vinic vystupujících nad jezerem a městem Caldaro zámek Castel Sallegg, vystavěný v šestnáctém století jako rezidence pánů ze Sallu. Zámek s okolním vinohradem koupil v roce 1851 arcivévoda Rainer Rakouský, místokrál Lombardie-Veneta. Později jej zdědila hrabata z Kuenburgu. Vévodkyně Maria Raineria Lucchesi Palli nechala v letech 1900-1902 přestavět jižní křídlo zámku podle plánů renomovaného vídeňského architekta Antona Webera. Nynější majitel Georg von Kuenburg pečlivě dbá o obraz kontinuity rodu, ztělesněný v impozantních sálech, sklepeních a pečlivě udržovaných vinicích.
Starobylé klenuté sklepy jsou třípatrové, zajišťují stálou teplotu a vlhkost pro pomalé zrání vín v dubových sudech. Přístup do sklepů je obtížný a pro moderní techniku nemožný, veškerou manipulaci se sudy musí obstarat lidé. Jedinečnost zámeckých sklepů, která výrazně přispívá ke kvalitnímu zrání vín, nelze nahradit žádnou moderní sofistikovanou stavbou. Pochopení pro těžkou práci našlo vinařství u místních obyvatel, spjatých s regionem a uvědomujících si důležitost zachování tradičních postupů výroby vín. Vinařství zaměstnává výhradně obyvatele z bezprostředního okolí zámku. Na výrobu vín dohlíží mladý, ale uznávaný enolog Matthias Hauser. Pečlivost jeho práce na vinici i ve sklepě je ojedinělá a dává vzniknout skvělým vínům. Mezi taková patří Merlot Nussleiten, jedno z nejlepších vín z této odrůdy v Evropě. Terroir vinice Nussleiten je výjimečný a vhodný právě pro odrůdu Merlot. Keře jsou zastřižené do výšky 60 cm, aby teplo od země a živiny působily přímo na hrozny, nikoli na stonek keře. Castel Sallegg produkuje vína v limitovaném množství, dostupná jsou pouze ve špičkových restauracích a prestižních vinotékách.

Castel Sallegg vlastní třicet hektarů vinic na nejlepších polohách v okolí jezera Caldaro. Na severu jim Alpy tvoří ochrannou bariéru proti studeným větrům, od jihu pronikají vlivy středomořského podnebí. V regionu je zaznamenáno kolem 1800 hodin slunečního svitu ročně, průměrná teplota se během vegetačního období pohybuje okolo sedmnácti stupňů Celsia.
Tradiční odrůdy se pěstují ve vyšších polohách kopcovitého terénu poblíže zámku, v nadmořské výšce kolem pěti set metrů, kde jsou ideální podmínky k uchování svěžesti a bohatého aroma vín. Teplé dny doprovázejí chladné noci ovlivňované nedalekým horským pásmem Dolomitů. Díky jedinečnému okolnímu mikroklimatu vytvořenému jezerem Caldaro jsou hrozny delikátní a plně vyzrálé, což je odlišuje od produkce jiných vinic v oblasti.
Na třetině rozlohy svých vinic pěstuje Castel Sallegg, jako jedno z mála vinařství na světě, odrůdu Moscato Rosa. Přivezl ji a daroval v 19. století hraběti von Kuenburg princ Enrico di Campofranco ze Sicílie. Tyto vinice jsou považované za rodinný poklad, zmíněná odrůda je skutečnou světovou raritou. Spolu s ní pěstuje Castel Sallegg typické místní odrůdy Lagrein, Schiavu a Gewürztraminer, dále z mezinárodních odrůd Merlot, Pinot Nero, Cabernet Sauvignon a Chardonnay. V nabídce vinařství je dvanáct převážně červených vín. Celková produkce činí kolem 140 tisíc lahví ročně, z toho sedmdesát procent jsou vína červená. Vedle obdivu, chovaného ve světě k Moscato Rosa, získalo vinařství četná ocenění za svůj Merlot a Lagrein.
Veškeré práce na vinicích probíhají výhradně ručně, při vinobraní je tak možný selektivní sběr hroznů. Biologické pěstování vinné révy je již léta samozřejmostí, a nikoli důsledkem současné módní vlny.

 


 

Prodáváme pouze starším 18 let.