Gastronomie

Víno není jen nápoj, se sklenkou vína si můžete zpříjemnit večer s přáteli, odpočinout si po náročném dni, ale především víno patří neodmyslitelně k jídlu.  Vhodně zvolené víno umocní chuť pokrmů a v kombinaci se správným jídlem o to více vyniknou aroma a chutě vín.


Delikatesy: 

Sýry 
 ▪    Parmigiano Reggiano Riserva DOP 36 měsíců - Tvrdý sýr, který je často zaměňován s méně kvalitní Granou. Rozdíl mezi oběma sýry je však v několika zásadních věcech. První je region - pro výrobu Parmazánu jsou povoleny pouze následující lokality:okres Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna (levý břeh řeky Reno) Mantova (pravý břeh řeky Pò). Další je rozdílné PH, zapříčiněné rozlišným způsobem chovu krav. U Grany je velká benevolence, takže se jedná o sýr z mléka krav jak žijících na pastvinách, tak i chovaných hromadně v halách a krmených nejen senem a trávou. Mléko může být z celého dne a sýr může obsahovat konzervanty. Parmazán se může vyrábět pouze z prvního (ranního) dojení krav, celoročně žijících na pastvinách a krmených pouze čerstvou trávou a senem. Na každý bochník Parmazánu je použito 600 lt čerstvého, nepasterizovaného mléka. Jakékoliv konzervanty jsou přísně zakázané. Minimální zrání Parmazánu je 12 měsíců. Délka zrání je rozlišována pečetí, červená označuje zrání min. 18 měsíců, stříbrná více než 22 měsíců a zlatou pečeťí jsou označovány Parmazány zrající déle než 30 měsíců. Uvedená cena je za 1 kg. Výřezy prodáváme vakuově balené o váze cca 1 kg. tip: sýr můžete uchovávat po mnoho týdnů v lednici, pokud jej zabalíte do utěrky, kterou cca 1x týdně navlhčíte (ideálně bílým vínem)

▪    Grana Padano DOP 32 měsíců - extravecchio Tvrdý sýr, který je často zaměňován za Parmigiano Reggiano. Rozdíl mezi oběma sýry je však jned v několika zásadních věcech. První je region - pro výrobu Grany to jsou regiony Veneto, Trentino a Lombardie, druhý je rozdílné PH, zapříčiněné rozlišným způsobem chovu krav. U Grany je velká benevolence, takže se jedná o sýr z mléka krav jak žijících na pastvinách, tak i chovaných hromadně v halách a krmených nejen senem a trávou. Sýr zraje po dobu 9-48 měsíců. Jeho střed má jemně krupicovou strukturu, čím vyzrálejší, tím drobivější. Chuť vyvážená,lehce pikantní, lahodná s ořechovými tóny. Ideálně se hodí k vínu. Uvedená cena je za 1 kg. Výřezy prodáváme vakuově balené o váze cca 1 kg. tip: sýr můžete uchovávat po mnoho týdnů v lednici, pokud jej zabalíte do utěrky, kterou cca 1x týdně navlhčíte (ideálně bílým vínem)
  
Oleje

Jemný a elegantní olej z oblasti Lago di Garda - Extra panenský olivový olej. Ruční sběr, lisování probíhá ohned po sběru, mechanické lisování za studena. Barva olivově zelená se žlotavými tóny. Delikátní kopřivová vůně se stopou bylin. Chuť jemná s dochutí hořkých mandlí. Vhodný k dochucení salátů, grilovaných mas, ale zároveň je nepostradatelný při vaření pokrmů veškeré středomořské kuchyně. Doporučujeme skladovat v chladu a temnu, Obsah 1 l

Aceto

Vinařství: Due Vittorie, Aceto Balsamico di Modena, 100% Lambrusco Hrozny se odstopkují, lisují a poté se mošt vaří v otevřených nádobách, až dosáhne 60% objemu. Po vychladnutí se tento koncentrát přelije do sudů o velikosti 150 litrů, tak jak se tekutina postupně odpařuje, přelévá se do sudu o 20 litrů menšího, aby sud byl naplněn vždy nejméně ze 2/3. Po 8 letech se ocet stáčí do lahví o obsahu 250 ml.

Uzeniny

Speck Alto Adige neboli jihotyrolská šunka. Speck je příkladným snoubením středomořských a severských zvyků úpravy masa. Narozdíl od Prscutta, které se pouze suší, je kýta obalená ve směsi koření (jalovec, vavřín, rozmarýn, pepř a sůl, jejíž procento nesmí přesáhnout 5%) a sušena ve studeném kouři (max.20°C). Násoledně pak odpočívá - dozrává zavěšený ve speciálních místnostech v průměru 22 týdnů. Speck Alto Adige prodáváme: jako celou formu cca 4,5 kg, vakuově balenou polovinu cca 2,2 kg, vakuově balené kousky 0,8-1kg

 

Recepty
Snoubení vín a pokrmů:  víno patří neodmyslitelně k jídlu. Vhodně zvolené víno umocní chuť pokrmů a v kombinaci se správným jídlem o to více vyniknou aroma a chutě vín. Proto jsme pro Vás připravili Snoubení jídel a vín:
    ◦    Bigoli con peperoni - Bigoli v omáčce z červených paprik
    ◦    Brambory karamelizované
    ◦    Dipy - omáčky
    ◦    Fondue masové a zeleninové
    ◦    Frittele di carnevale
    ◦    Jahodový dezert - Bavorský jahodový dezert
    ◦    Jehněčí s chřestem - Tradiční italský velikonoční oběd, Jehněčí žebírka s chřestem
    ◦    Chřest s vaječnou omáčkou
    ◦    Kuřecí v marinádě - Kuřecí v medovo-hořčicové marinádě
    ◦    Chřest s holandskou omáčkou
    ◦    Kuřecí prsa na víně
    ◦    Lasagne agli spinaci
    ◦    Lasagne Bolognese
    ◦    Lososová roláda - Špenátová roláda s lososem
    ◦    Marinovaná kachna - Marinovaná kachna se zázvorem
    ◦    Pappardelle s chřestem - Pappardelle agli asparagi e gamberi
    ◦    Pasta con zucchine alla Carbonara
    ◦    Risotto all´Amarone
    ◦    Risotto čekankové - Risotto al Radicchio
    ◦    Risotto chřestové
    ◦    Risotto houbové - Italské houbové rizoto
    ◦    Saltimbocca alla Romana
    ◦    Slaný koláč - Slaný koláč se sušenými rajčaty
    ◦    Spezzatino di vitello - Spezzatino di vitello coi funghi
    ◦    Steaky s dýní - Steaky s dýní a špenátovými listy
    ◦    Tournedos - Tournedos na červeném pepři
    ◦    Zapečený lilek - Zapečený lilek s kuřecím masem a rýží
    ◦    Závitky z mečouna

Prodáváme pouze starším 18 let.