Glera (Prosecco)

Rustikální a energická Glera má výhonky oříškově hnědé barvy, na kterých vyrůstají velké protáhlé zlaté hrozny obklopené zářivými zelenými pětiúhelníkovými listy. 

Odrůda Glera se rodí pro víno v netypické krasové oblasti Trieste (až v 2 000 m n. m.) s nepříliš suchým podnebím. Výskyt odrůdy v této oblasti potvrzuje i sama historie – první písemná zmínka o její přítomnosti sahá až do roku 1772. Glera je jádrem prosecca. Bez Glery by vlastně prosecco nebylo skutečným proseccem. Rustikální a energická Glera má výhonky oříškově hnědé barvy, na kterých vyrůstají velké protáhlé zlaté hrozny obklopené zářivými zelenými pětiúhelníkovými listy. Bobule Glery jsou kulaté, středně velké a žluto-zlaté barvy, jejichž dužina je šťavnatá, v chuti mírně nakyslá a jemně aromatická.
Z Glery se vyrábí víno světle žluté až slámové barvy s příjemnou vůní, lahodné především suché chuti s vyváženou kyselinkou, nevýraznými tříslovinami, středně plným tělem a jemně mandlovou dochutí.

Vyrábí se z něj mj. také Prosecco frizzante, lehce perlivé, lahodně ovocné s cedrově žlutou barvou, nepříliš vysokým obsahem alkoholu a velice příjemné, či jako Prosecco spumante, šumivé víno, které je o poznání jemnější a delikátnější. Můžete se však setkat i s polosladkým, tzv. Prosecco amabile.

Naše nabídka Prosecca

 

 

Prodáváme pouze starším 18 let.