Hodnocení ročníků

Ročník 2011

Piemonte:

****
2011 již navždy zůstane v paměti jako ročník vymykající se veškerým osnovám a předpokladům. Ročník extremně předčasný, s nižšší výtěžností.
Zima průměrná, se srážkami především na přelomu jara. Od dubna již teploty nadprůměrné. Červen a červenec teplotně průměrný, v srpnu opět návrat extremních teplot. Sběry bílých odrůd začaly již začátkem srpna. Červené odrůdy, díky zářijovým dešťům a ochlazení měly dostatek času vyzrát, vinobraní začalo počátkem října v teplém a suchém podzimním počasí. Tento rok byl jednoznačně příznivý pro odrůdu nebbiolo, která díky svému dlouhému vegetativnímu období dosáhla perfektní zralosti. Vína Barolo a Barbera z toho točníku jsou excelentní, vyvážená s typickou kyselinkou a cukernatostí, která dává optimální strukturu a harmonii a umožní jim dlouhou archivaci.
U bílých vín bylo obtížné dosáhnou vyváženosti mezi cukry, kyselinou a technologickou zralostí.
 

Toskánsko: 

Ročník 2010

Piemonte:

*****
2010 začal velmi chladnou zimou s množstvím sněhových srážek. Jaro chladné a děštivé s teplotami pod dlouhodobým průměrem. Teplo a sucho nastalo až dnem 24. června a trvalo do poloviny srpna, kdy přišky 2 velmi deštivé a chladné dny. Následovalo lehké ochlazení, s teplotami 14-24°C, které umožnilo révě pozvolna dozrávat. Sběr hroznů pro Barbaresco a Barolo začal dne 30. září a skončil 14. října. Vína tohoto ročníku jsou vyvážená a elegantní. Nejsou tak extraktivní jako předchozí ročník, ale pokud se víno na několik let uloží, odmění se klasickou elegancí, tolik typickou pro tato vína.

Toskánsko:

Ročník 2009

Piemonte:

*****

Řadí se mezi výborné ročníky. Klimaticky rozmanitý, se srážkově vydatnou zimou (místy napadlo téměř 2 m sněhu), průměrným jarem, za zmínku stojí chladnější duben, vegetativní průběh v normě. Léto velmi teplé, díky dostatečné hydrataci v průběhu zimy, měla réva dostatek vláhy. Teplé a suché měsíce září a říjen umožnily excelentní dozrání révy odrůd Nebbiolo, ale i Barbera. Vína jsou odrůdově charakteristická, výrazně extraktivní s vyšším stupněm alkoholu, výhled na dlouhodobou archivaci velmi dobrý.

Toskánsko:

Velký optimismus - Brunello di Montalcino 2009
22. Září byl zahájen sběr hroznů odrůdy Sangiovese Grosso, určené pro výrobu Brunello di Montalcino. Se sběrem se začalo nejdříve v jižní části oblasti, kde hrozny dosáhly požadované zralosti. Jejich kvalita je výborná a tento ročník má opět příznivé předpoklady. Klimaticky lze rok 2009 rozdělit na dvě různé fáze. Jarní byla velmi deštivá a půda tak akumulovala značné množství vody. Zároveň ale vydržela nezvykle dlouho, až do poloviny června. Druhá fáze, letní, byla naopak velmi suchá a teplá. V tomto období mohla réva díky vydatným jarním srážkám čerpat dostatek vláhy. Podíl alkoholu dosahuje vyšších stupňů, výbornou úroveň má extrakt a kyselost. Polyfenoly jsou silné a vyvážené.
Prezident Consorzio del Montalcino pan Patrizio Cencioni uzavírá hodnocení ročníku 2009 slovy:“ Registrujeme s velkým uspokojením předpovědi pro letošní ročník, který by měl navázat na předešlé výborné ročníky 2004-2008. Díky tomu budeme schopni udržet naši pozici na trhu a pokračovat v šíření skvělého jména Montalcina jako vrcholu toskánské a italské enologie“.

Ročník 2008

Piemonte:

****
Už od zimy klimaticky vyvážený, s výjimkou deštivého jara, které lehce poznamenalo počáteční vývoj. Léto bylo klidné a s průměrnými teplotami, suchý a teplý podzim umožnil révě dozrání do optimálního poměru mezi kyselinou a cukry. Podařený ročník vhodný pro střednědobou až dlouhodobou archivaci.

Toskánsko:

Poměrně chladné a deštivé jaro se proměnilo v teplé a suché léto. Do začátku září vše nasvědčovalo tomu, že půjde o výjimečný ročník. Polovina se září se však ohlásila deštivým počasím, které částečně ovlivnilo především rané odrůdy. Naštěstí nepršelo dlouho a kvalita odrůd sbíraných až na počátku října nebyla ovlivněna. Můžeme očekávat vydařený ročník, který přál nejen bílým vínům, u nichž bude převládat krásná pikantní kyselinka, ale i mladým červeným a vínům pro středně dobou archivaci, která budou hezky ovocná s příjemnou kyselinkou. Odrůdy Sangiovese, ze které se vyrábí jak Brunello di Montalcino, tak i Chianti bylo sklizeno téměř 90% všech hroznů a předpokládá se mírně nadprůměrný ročník těchto vín.

Ročník 2007

Piemonte:

****
Pro svůj klimatický průběh lze nazvat jako abnormální. Zima spíše teplá, léto naopak chladnější s minimálními meziročními srážkami. Vinobraní velmi brzké s nízkými výnosy (cca. – 15 % oproti předešlým ročníkům). Kvalita sklizených hroznů vysoká, díky absenci srážek byly hrozny naprosto zdravé. Vína mají velmi zajímavý projev, působí mohutně, ročník se řadí mezi dlouholeté.

Toskánsko:

 

Ročník 2006

Piemonte:

*****
Tento ročník provázela dlouhá, chladná zima s nízkými srážkami, teplotní periody v průběhu celého roku se pohybovaly pod průměrem i nad průměrem. Tato skutečnost ovlivnila vegetativní proces, některé odrůdy měly předčasný nástup, jiné naopak výrazně zpomalený. Četnější srážky v polovině září odměnily vinaře za jejich péči o révu. Ti, kteří měli dostatek důvěry v podzimní příznivé počasí a se sběrem hroznů počkali, získali skvěle vyzrálé a zdravé hrozny. Vína tohoto ročníku jsou komplexní, mají ideální kyselinku, přiměřený alkohol a charakter srovnatelný s výbornými ročníky.

Toskánsko:

 

Prodáváme pouze starším 18 let.