Icardi

 

Počátky vinařství Icardi sahají až do roku 1914, rozkvět nastal ale až v 60. letech minulého století, kdy otec dnešních majitelů Pierino Icardi na svých pozemcích v Langhe a Monferattu vysadil nové vinice a od začátku podřídil veškeré postupy vinifikace dosažení nejvyšší kvality vín. V současné době patří Icardi právem mezi jedno z nejvýznamnějších vinařství v Itálii a jejich vína jsou vyhledávaná pro svoji výjimečnost po celém světě. 

 

Současnost

Na tradici svého otce úspěšně navázali a v současné době rodinný podnik vedou jeho děti Mariagrazia a Claudio Icardi. S jejich příchodem do vinařství vstoupil nový svěží duch. Vědomi si skvělého jména vinařství a možností, které jim poskytuje místní terroir, zavedli nové trendy v pěstování révy, zakoupili další pozemky, investovali do moderních technologií umožňujících plnou kontrolu všech procesů zpracování a zrání vín. Postupně zredukovali již tak nízké výnosy až na současných 45hl/ha. Zavedli biologické pěstování vinné révy s cílem očistit půdu od všech škodlivin a dosáhnout stavu jako před 100 lety, kdy ji lidé neovlivňovali žádnou chemií a kdy byla zcela zdravá. Podle jejich názoru totiž jen absolutně čistá půda je schopna plodit hrozny, ze kterých jednou bude skvostné víno. Věta potvrzující rčení, že ve víně je skutečně pravda.

 

Enologie

Claudio Icardi je hlavním enologem vinařství. Je zastáncem přirozeného spojení člověka s přírodou, proto nepoužívá žádné chemické přípravky ani přísady pro dochucení vín. Jeho krédem je, že ve víně musí být patrný jeho původ a charakter. Snaží se co nejlépe využít přírodních podmínek a svých schopností, aby vína Icardi byla skvosty, které svému majiteli poskytnou dokonalý zážitek i po dlouhé archivaci.

Vinařství Icardi vlastní v současné době 80 ha vinic, ze kterých ročně vyrobí 350.000 lahví převážně červených vín. Všechna vynikají elegantní chutí, vůní, ušlechtilostí a potvrzují svoji příslušnost k regionu. K jejich zrání Claudio používá výhradně barikové sudy z francouzského dubu a navíc vždy pouze pro jeden proces zrání.

 

Hodnocení vín Icardi

Vína Icardi získávají každoročně mnohá ocenění. Luca Maroni, uznávaný kritik italských vín, ohodnotil Pafoj Bianco 2005 jako třetí nejlepší bílé víno Itálie 96 body, v loňském roce udělil vínu Barolo Parej 2003 93 bodů, vínům Pafoj Rosso 2003 a Suri Di Mu 2004 95 bodů. Podle jeho názoru patří všechna vína Icardi k italské špičce. Asociace italských sommeliérů v roce 2005 zvolila Barbaresco Montubert 2001 za nejlepší piemontské víno. V prosinci 2007 bylo v Římě zvoleno Rose´s 2006 za nejlepší růžové víno Itálie

Nabízená vína

Prodáváme pouze starším 18 let.