Kellerei Kaltern

Vinařské družstvo Kellerei Kaltern - Caldaro bylo založeno v roce 1906 spojením mnoha malých vinařství. V současné době má 410 společníků, kteří hospodaří na 290ha. Vinice leží na rozhraní Jižních Alp a Italských Dolomit v nadmořské výšce 400-700 metrů v těsné blízkosti jezera Kalterersee (Lago Caldaro).

 

 

Historie

Vysoká kvalita vín z Kellerei Kaltern - Caldaro umožnila družstvu stát se hlavním dodavatelem císařského dvora ve Vídni, čímž získalo skvělou pověst. Sám císař František Josef II. vinařství osobně navštívil. Na počest jeho návštěvy byl vyroben obrovský sud s jeho vyřezávanou podobiznou, který je dodnes ozdobou archivního sklepa.

Vypuknutí první světové války znamenalo pro vývoj vinařství mnoho negativních změn. Po jejím skončení a rozpadu Rakouska-Uherska byla celá oblast Südtirol (Alto Adige) připojena k Itálii, což přineslo další problémy. Vinařství Kellerei Kaltern - Caldaro ztratilo všechny své odběratele z Rakouska-Uherska. Ve své nové vlasti byli obyvatelé Südtirol - Alto Adige navíc ostatním trnem v oku díky své vyšší životní úrovni, pracovitosti a jazykové bariéře (i dnes se zde hovoří především německy).

Obrat k lepšímu nastal až v 50.letech minulého století, kdy vína ze Südtirol (Alto Adige) opět pronikají do širšího povědomí a produkty vinařství Kellerei Kaltern - Caldaro se opět zařazují mezi prestižní vývozní zboží.

Současnost

V 80. letech začali spotřebitelé dávat přednost kvalitnějším vínům. V oblasti Kaltern - Caldaro pochopili tuto změnu mezi prvními v Itálii a zavedli nové způsoby pěstování révy a výroby vín. Vinařství Kellerei Kaltern - Caldaro zredukovalo své výnosy z 200hl/ha v 70. letech postupně až na 75hl/ha v roce 2003. Závazkem do příštích let je snížení až na 50hl/ha. Současně s progresivním snížením hektarových výnosů bylo zavedeno i biodynamické pěstování révy na některých vinicích.

Filozofie

Filozofií Kellerei Kaltern - Caldaro je dosažení maximální kvality produkovaných vín. Veškeré procesy od péče o vinnou révu až po závěrečné dozrávání jsou podřízeny přísným pravidlům a dodržují je všichni společníci. V případě nové výsadby je s maximální pečlivostí studován charakter půdního profilu, umístění a mikroklima vinice. S ohledem na specifika jednotlivých odrůd je vybírán způsob růstu vinných keřů. Např. Pinot Noir, Cabernet Sauvignon nebo Chardonnay se pěstují moderním systémem guyot s hustotou 5-6 tisíc keřů na hektar, naopak typická místní odrůda Schiava na klasických pergolách.

Enologie

Srdcem a hnacím motorem vinařství Kellerei Kaltern - Caldaro je jeden z nejuznávanějších enologů v Itálii Helmut ZOZIN. Je znám svým fanatismem v přístupu ke kvalitě vín. Svojí charismatickou osobností a typicky tyrolskou zarputilostí dokáže přimět všechny společníky k tomu, aby se o své vinice starali s maximální péčí a dbali o nejvyšší kvalitu hroznů. Má rád vína silného charakteru, elegantní a spojená s půdou. Jeho krédem je, že ve víně musí být patrný jeho původ. Jedinečnost místního terroiru, struktura vína, lehká minerálnost, aromatická komplexnost a místní jedinečné mikroklima je to, co chce najít v každé sklence vína. Teprve tehdy je se svou prací spokojen.

Nabízená vína

  • bílá vína (Campaner Gewürztraminer, Castel Giovanelli Sauvignon, Chardonnay, Charmy, Gewürztraminer, Moscato Giallo, Müller Thurgau, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Premstaler Sauvignon, Söll Pinot Grigio, Vial Pinot bianco, Wadleith Chardonnay)
     
                    
  • červená vína (Cabernet-Merlot, Campaner Cabernet Riserva, Greifenberg Lago di Caldaro, Lago di Caldaro, Lason Merlot, Lagrein, Pfarhoff Cabernet Riserva, Pfarhoff Lago di Caldaro, Pfarhoff Riserva Pinot Nero, Pinot Nero, Saltner Pinot Nero, Schiava Grigia, Spigel Lagrein, St. Magdalener)
       
                       
  • dezertní vína (Castel Giovanelli Serenade Passito) 
  • růžová vína (Signé Rosé)

Oceněná vína

  • Campaner Cabernet Riserva
  • Castel Giovanelli Chardonnay
  • Castel Giovanelli Sauvignon
  • Castel Giovanelli  Serenade Passito
  • Spigel Lagrein 
Prodáváme pouze starším 18 let.