La Ganghija

Rodiště výjimečného Barbaresca

Z kopce nad městem Alba v malebné vesničce Treiso shlížíme do údolí řeky Tanaro. V dálce před sebou pozorujeme rozeklané tvary kopců Roero jak k nim směřují mraky táhnoucí se od západních Alp. Nás však příjemně zahřívají sluneční paprsky a nebe nad námi je blankytně modré. U nohou se nám rozkládají vinice, lemující příkrou skalní průrvu a pokračující dále k obzoru. Z našeho soustředění nás vytrhla až slova majitele vinařství La Ganghija. Pan Enzo Rapalino nám se zaujetím popsal jednotlivé detaily našeho výhledu i to, jak tato krajina vypadá v jiných ročních obdobích. V příjemném počasí květnového dne jsme si tak mohli představit vinice pokryté sněhem, či zalité mlhou nebo barvami podzimu. Stojíme na místě, kde slunce hřeje skoro bez ustání a mraky směřující na oblast Roero, sem však zavítají jen minimálně. Zde je hroznům pro Barbaresco nejtepleji. Vína odsud bývají často velmi tělnatá a plná širokého spektra chutí.

Obec Treiso je jednou ze čtyř patřících do apelace Barbaresco. Žije v ní přibližně 800 obyvatel i rodina pana Rapalina. “K vinohradnictví mne přivedl dědeček, od malička mne učil naslouchat vinicím, ukazoval práci s vínem ve sklepě a trpělivě vysvětloval, jak se víno zpracovává, zraje a kdy dozrává do své plné krásy. Vytvořil jsem díky němu hluboký vztah k půdě a k místu svého dětství,” vypráví Enzo. “Při výběru studií byla má volba jasná a zároveň jsem měl i štěstí, že nedaleko mého domova se nachází jedna z nejlepších škol zaměřených na enologii, univerzita v Albě,” pokračuje.

“Vinařství La Ganghija vzniklo v roce 2004, těsně po mém absolutoriu. Můj otec na tradici dědečka nenavázal a vinice dlohodobě pronajímal. Zůstaly však v dobrém stavu a nemusel jsem je rekultivovat. V současné době vlastním 15ha vinic ve zdejším teplém mikroklimatu. Hrozny tu dozrávají do plné síly, která se odráží v mohutném těle bohatém na kořeněné a džemové tóny s dobře vyváženou kyselinou a taninem, jež umožňují vínům dlouholeté zrání na láhvi. Svým vínům se snažím vtisknout charakter spolu se vstřícností, díky níž klienti naše méně přístupná vína lépe přijímají. Zdejší terroir je v pravém slova smyslu unikátní, například Barbarescu dává v porovnání s jinými částmi oblasti sílu i jemnost zároveň. Navíc úsilím mého souseda, Angela Gaji, se povědomí o našich vínech dostalo do celého světa”, říká Enzo.

V nabídce vinařství najdete skvělé, okouzlující a podmanivé Barbaresco, dále typická vína Nebbiolo d’Alba a Barbera d’Aba, pro každý den svěží červené Dolcetto d’Alba, z bílých lahodné Chardonnay, kterému zdejší prostředí velmi svědčí a dezertní víno z pozdních sběrů odrůdy muškát s názvem Mellis.

Ač mladý, již ale zkušený, s jasnou vizí a pokorou pracující vinař dokázal najít cestu svých vín ke klientů v různých koutech světa. Získat srdce vyznavačů kvalitních vín není jednoduché, podle našeho názoru se však Enzo vydal správným směrem a určitě dojde hodně daleko.
Možná bychom neměli zprávy o něm příliš šířit, protože až se jeho hvězda rozsvítí jasným světlem, budeme rádi za každou získanou láhev s jeho vínem.

Založeno: 2004
Sídlo: Treiso
Rozloha vinic: 15
Roční produkce: 40.000 tisíc lahví

Prodáváme pouze starším 18 let.