Nebbiolo

V Piemontu jsou vína z této odrůdy známá nejen jako Barolo a Barbaresco, ale také jako Gattinara. V některých oblastech tohoto severoitalského regionu je tato odrůda známá pod jménem Spanna.

V Lombardii se nazývá Chiavennasca a lisují se z ní vína jako např. Valtellina, Inferno, Sassella, Grumello a silné, sladké Sfursat (slámové dezertní víno). Mimo území Itálie se pěstuje v severních krajích a v Jižní Americe.

Nebbiolo se vyznačuje středně velkým kompaktním hroznem pyramidálního tvaru, bobule jsou středně velké, kulovité, mají pevnou, ojíněnou slupku tmavě fialové barvy, dužnina je šťavnatá, sladká, příjemně navinulé chuti.

Této odrůdě se nejlépe daří na severně položených pozemcích, v chladnějších jílovito-vápenitých půdách, a suchém klimatu. Svědčí jí i kopcovité oblasti, které ovšem musí být dobře prosluněné.

Každá vinařská oblast produkuje víno s odlišnými charakteristikami, vždy se ale jedná o krásná ušlechtilá vína, u nichž se postupem času projevují pro ně typické organoleptické vlastnosti a dozrávají do velkých vín oceňovaných opravdovými znalciMají intenzivní rubínovou barvu, bohaté aroma s ovocným nádechem, plné tělo, s dostatečným množstvím taninu a lehkou kyselinkou. Dlouhým zráním v lahvi se původní rustikální charakter zjemní a vína získají ušlechtilý a vznešený buket.

 

Prodáváme pouze starším 18 let.