Odrůdy

Vzhledem k rozmanitosti přírodních podmínek se v Itálii pěstuje obrovské množství různých odrůd vinné révy. Najdete zde odrůdy typické pro chladnější klima, ale i odrůdy, které ke svému růstu potřebují vysloveně subtropické podnebí. Skladba zahrnuje světové i typicky místní odrůdy. My vás budeme podrobněji informovat především o těch místních a nejčastěji pěstovaných.

Nejrozšířenější odrůdou v Itálii je Sangiovese, které roste na více než 10,3% (70.000 ha) všech vinic určených k výrobě vína. Spolu s Catarrato Bianco Siciliano (44.000 ha), Trebbiano Toscano (43.000 ha), Montepulciano (30.000 ha) a Barbera (29.000 ha) pokrývají dohromady 30% kultivace.

Itálie drží celosvětové prvenství v počtu autochtonních (vlastních) odrůd. Celkem se v Itálii pěstuje 355 takových odrůd révy. Poměr italských odrůd k celosvětovým při nové výsadbě stále stoupá. V současnosti je při výsadbě nových vinic pečlivě studován charakter půdních profilů a dalších přírodních podmínek, aby budoucí hrozny byly co nejkvalitnější. Rok od roku vinaři po celé Itálii redukují hektarové výnosy pro dosažení nejlepších vlastností svých vín.

    1    Corvina Veronese
    2    Gewürztraminer - Tramín červený
    3    Glera (Prosecco)
    4    Furmint
    5    Lagrein
    6    Malvasia Nera
    7    Marzemino
    8    Molinara
    9    Montepulciano
    10    Nebbiolo
    11    Negro Amaro
    12    Primitivo
    13    Refosco dal Peduncolo Rosso
    14    Rondinella
    15    Sangiovese
    16    Schiava - Vernatsch
    17    Teroldego
    18    Tocai Friulano - Friuliano
    19    Traminer - Tramín červený
    20    Verdeca

Corvina Veronese
Pěstuje se v kopcovitých oblastech v okolí Verony. Corvina Veronese vínům dodává rubínově červenou barvu s fialovými odlesky, příjemné navinulé chutě, mírně tanické s plným tělem, kterému nechybí jemnost.
 
Furmint
Přezrálé hrozny odrůdy Furmit s bobulemi pokrytými ušlechtilou plísní botrytis se sbírají ručně až do konce listopadu. Z husté šťávy hrozinek se získává tzv. tokajská esence, nejušlechtilejší část sladkých maďarských tokajských výběrů.
 
Gewürztraminer - Tramín červený
Tato odrůda je výsledkem genetické mutace odrůdy Traminer (Tramín). Vína se vyznačují sytou žlutozlatou barvou, tělnatostí a živou kořenitou exotickou vůní - především pak jedná-li se o hrozny z pozdních sklizní z Alsaska, které jsou navíc zhodnocené ušlechtilou hnilobou.
 
Lagrein
Odrůda Lagrein se odedávna vyskytuje na území planiny Bolzano-Gries v Jižním Tyrolsku. Již v 17. století, benediktýni z opatství Muri-Gries u Bolzana z této odrůdy vyráběli víno, které bylo považováno za špičkové. Vyznačuje se rubínovou barvou, jemnou vůní vzdáleně připomínající plody moruše, s plným tělem, harmonické a delikátní chutě.
 
Malvasia Nera
Prastará odrůda Malvasia Nera je rozšířená především v jižní Puglii. Řadí se do velké rodiny Malvasie, původem z Řecka, pravděpodobně z města Monemvasia (Peloponneso). Víno z této odrůdy mívá vysoký stupeň alkoholu, rubínovou barvu, příjemné aroma v chuti harmonické, plné tělo.
 
Marzemino
Pod jménem "Mazemino" či "Barzemino" bylo kdysi rozšířeno více vinných odrůd, které se ale od sebe podstatně lišily. Víno je zářivě rubínové barvy s fialovými odlesky, ovocnou vůní, tělnaté, v chuti plné.  S odrůdou Marzeminona se můžeme setkat na celém území Trentina.
 
Molinara
Název odrůdy je odvozen od výrazu "mulinara", což v nářečí znamená mlýn. Patrně podle toho, že bobule této révy jsou silně ojíněné a vypadají, jako posypané moukou. Víno má narůžovělou až třešňově červenou barvu, jemnou vůni a je středně tělnaté. Molinara se často sceluje s jinými odrůdami, čímž vznikají známá vína jako např. Bardolino.
 
Montepulciano
Jejím domovem je Toskánsko, oblast v okolí města Montepulciano. Pro správné dozrávání hroznů je třeba teplého a suchého klimatu. Víno je intenzivní rubínové barvy charakteristické plné vůně. Má suchou, ovocnou chuť s jemnými taniny a nízkou aciditou, plné tělo. Z této odrůdy se také získává výborné růžové víno s ovocnou, svěží a velmi příjemnou chutí.
 
Nebbiolo
V Piemontu jsou vína z odrůdy Nebbiolo známá nejen jako Barolo, Barbaresco nebo Gattinara. Tato krásná ušlechtilá vína zjemní svůj původní rustikální charakter dlouhým zráním v lahvích, získají tak ušlechtilý a vznešený buket. Mají intenzivní rubínovou barvu, bohaté aroma s ovocným nádechem, plné tělo, s dostatečným množstvím taninu a lehkou kyselinkou. 
 
Negro Amaro
Negro Amaro se do Itálie dostala ze starověkého Řecka. Hrozny jsou temně modré až černé a v chuti jemně nahořklé. Pěstuje se především v okolí Lecce, Brindisi a Taranta. Výsledné víno je intenzivní granátové barvy, silného těla, zakulacené, v dochuti lehce nahořklé. Výborná odrůda na cuvéé. Zpracované s odrůdou Malvasia Nera vzniká elegantní víno delikátní vůně, svěží a ovocné.
 
Primitivo
V italštině PRIMO znamená první. Primitivo má předpoklad pro pozdní sběry, díky kterým vznikají sladká vína tzv. dolce naturale. Od roku 1974 se vína z této odrůdy pocházející z okresu Taranto a z části Brindisi mohou označovat DOC. Výsledná vína jsou s vyšším obsahem alkoholu, mohutného těla, intenzivní vůně višní, sušených švestek, čokolády a tabáku.
 
Glera
Tato prastará odrůda je rozšířená ve Venetu a především pak v kopcovitých terénech ležících na území provincie Treviso. Vyskytuje se několik kultivarů této odrůdy. Vyrábí se z ní lehce perlivé víno světle žluté slámové barvy, s příjemnou vůní, lahodné, suché chuti s vyváženou kyselinkou, nevýraznými taniny, středně plné, s harmonickou chutí a lehkce nahořklým tónem.
 
Refosco dal Peduncolo Rosso
Prapůvod Refosco je v regionu Friuli-Venezia Giulia, přesněji v jeskynní oblasti Carso v oblasti poloostrova Istrie. Refoscu se daří na intenzivně prosluněných místech. Víno vyráběné z této odrůdy je intenzivní rubínově červené barvy, tanické, plné ovocné chuti s podtóny zralých hroznů, vyznačující se jemnou travnatou vůní. Zráním v lahvi se zjemní a získá vysoce ušlechtilé tóny a aroma.
 
Rondinella
Tato přizpůsobivá rustikální odrůda se pěstuje předevšímv oblastech Valpolicella a Bardolino. Pokud se zpracovává jako odrůdové víno, má jiskrně rubínovou barvou, jemnou kyselinku, nevýrazné taniny, stření plnost a příjemnou intenzivní vůni. Obvykle se ale sceluje s hrozny jiných odrůd, vznikají tak vína známá jako Valpolicella a Bardolino nebo Amarone della Valpolicella.
 
Sangiovese
V různých klonech je Sangiovese, nejstarší a nejrozšířenější modrá odrůda Itálie, rozšířena především v regionech Toskánsko, Umbria a Emilia Romagna. Vyrábí se z ní vína intenzivní rubínové barvy, tanická, harmonická s plným tělem a příjemně nahořklou dochutí. Jako mladá se vyznačují ovocnou chutí, zráním výrazně zjemňují a uvolňují další vůni s intenzivním buketem.
 
Schiava - Vernatsch
Za domovinu odrůdy Schiava považujeme severoitalský region Trentino Alto Adige, zde se pěstují čtyři různé klony: Schiava gentile, Schiava grossa, Schiava grigia a Tschaggele. Výsledné víno získávané z těchto odrůd má světle červenou barvu, vyznačuje se jemnou vůní a středním tělem. Jsou to vína s malým obsahem taninů, s postupně se rozvíjející hořčinou a lahodnou plnou chutí.
 
Teroldego
S odrůdou Teroldego se setkáme výhradně v oblasti, v údolí Rotaliano (Campo Rotaliano), ležící na soutoku řek Noce a Adige v provincii Trento. Víno, které se z ní vyrábí, má rubínově červenou barvu s fialovými odlesky, výrazný vinný buket a delikátní vůni připomínající mandle. Má suchou chuť, plné tělo a jemné taniny. Převážně se jedná o vína středně alkoholická, vhodná k archivaci.
 
Tocai Friulano - Friuliano
Tato odrůda nemá nic společného s vinnou révou odrůdy Furmint, která se používá pro výrobu maďarského Tokaje. Svými morfologickými vlastnostmi se Tocai friulano velmi podobá Sauvignonu, s nímž ho lze snadno zaměnit. Vyrábí se z ní víno světle žluté slámové či nazlátlé, jiskrné barvy, s delikátní, nepříliš intenzivní vůní, má svěží, jemně nahořklou, harmonickou chuť.
 
Traminer - Tramín červený
Od dob středověku se Traminer pěstuje v regionu Alto Adige, především v oblasti Termeno, ležící jižně od Bolzana. Postupně se réva rozšířila také v Německu, Rakousku, Kalifornii, Francii a v dalších východoevropských zemích. V současné době se označení Tramín stále častěji používá pro jednu z mutací této odrůdy, Gewürztraminer.
 
Verdeca
Bílá odrůda Verdeca je pěstovaná především v oblasti Salento. V minulosti se Verdeca používala především pro likérová vína jako Vermut. V současné době se spolu s dalšími odrůdami v kupážích používá pro vína kategorie DOC téměř po celé Puglii. Výsledné víno je světle žluté až zelenkavé barvy, svěží, šťavnaté se středním tělem.
Prodáváme pouze starším 18 let.