Piemonte - nejprestižnější region

Snad nejprestižnější vinařský region Itálie, který spolu s Toskánskem patří k nejznámějším, se nachází u hranic s Francií a Švýcarskem. Sousedí s regiony Valle d´Aosta ze severu, s Lombardií z východu a s Ligurií z jihu. Ze tří světových stran jej chrání mohutné alpské masivy, na východě přechází v úrodnou Pádskou nížinu.

Zdejší terroir patří k nejlepším místům pro pěstování révy nejen v Itálii, ale i na světě.

Na celkové produkci Itálie se podílí 6,4%.

Geografie:
Piemont je svojí rozlohou druhý největší region Itálie, rozkládá se na 25.399 km2. Území regionu je ze 43% hornaté. Skály jsou zde vysoké a strmé. Můžete zde najít druhou nejvyšší horu Evropy s názvem Monte Rosa a výškou 4634 m. Ostatní alpské štíty v mnoha dalších případech přesahují nadmořskou výšku 4000 m. Na úpatí hory Monviso (3841 m.) pramení nejdelší italská řeka Po. Ta je zároveň nejdůležitější řekou Piemontu a celá čtvrtina jejího toku protéká územím regionu. Jižní část oblasti, sousedící s Ligurií, je kopcovitá, podobně jako zbytek regionu. Nejznámějším jezerem je Lago Maggiore (212,2 km2).
Poloha u alpských velikánů dala regionu i jeho název. Díky převažujícímu horskému terénu ležícímu doslovně „u nohou Alp“ (v italštině „ai piedi dei monti“) vzniklo „Piemonte“.

Obyvatelstvo:
V Piemontu žije 4.292.098 obyvatel (údaj z r. 2005). Region tvoří 8 okresů (Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Torino, Verbano Cusio, Ossola a Vercelli). Hlavním městem je Torino. Místní lidé jsou vzdělaní a činorodí. V okolí Turína se nachází mnoho průmyslových firem, sídlí zde i největší italská společnost, koncern Fiat.
Zdejší obyvatelé nejsou na první pohled tak srdeční a pohostinní jako v ostatních regionech, ale jedná se spíše o uzavřenost pramenící z historie, než o nepřátelský postoj. V minulosti byl region z velké části letním sídlem boháčů z Janovské republiky, kteří do Piemontu jezdili odpočívat a chtěli mít soukromí. Dodnes není turistický ruch příliš rozvinutý ani podporovaný. Ubytovacích kapacit je zde o poznání méně než jinde v Itálii. Přesto v Piemontu je mnoho pamětihodností, přírodních krás a mnoho dalších zajímavostí k návštěvě. Cítit se zde budete příjemně a bezpečně. Jeho návštěvu Vám můžeme vřele doporučit.

Gastronomie:

Piemont je synonymem lanýžů (tartufo bianco, tartufo nero). Lanýže se zde používají do mnoha pokrmů, mají své pevné místo dokonce i v cukrářských výrobcích. Snad v každé místní cukrárně se můžete setkat s Baci di Acqui, sladkou pochoutkou ve tvaru lanýže. V místních restauracích pak najdete Cottoleta all´astesana (kotletu s kousky lanýžů),
K piemontským specialitám patří mj. Fritura mista all´astesana (smažené kousky různých druhů masa, jater a ledvinek s kousky chřestu), Brodera (vařená rýže zalitá vepřovou krví), Machet (kukuřičná kaše s mlékem a kaštany) nebo třeba Erbj con el salam (pokrm na bázi divokého chřestu, salámu a slaniny). V nabídce těstovin můžete narazit na Gnocchi alla Varaita (bramborové noky podávané se sýrem Fontina, Stracchino a rozpuštěným máslem) nebo Riso alla Canavesana (rýže vařená s různými druhy sýrů). Nejznámějším a ve světě nejoblíbenějším pokrmem Piemontu je Coniglio alla Canavesana (králík pečený s různými druhy bylinek a nakládanými kyselými cibulkami).

Podnebí:
Místní klima se dá rozdělit do tří základních typů: Alpský, Pádský a „Pedemontano“ (úpatí hor). V celém regionu převažuje vnitrozemské klima s velkými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí, ale též v průběhu celého roku. Zimy jsou suché a chladné, léta ve vyšších polohách chladná a v nížinách spíše teplá. Na podzim a v zimě se v nížinách vyskytují velmi husté mlhy. Průměrné roční teploty v nížinách činí 11-12°C. V kopcovitých a horských oblastech jsou teplotní rozdíly obrovské, v zimě není výjimkou teplota -20°C a v létě maxima okolo 35°C. Srážky se vyskytují především v podzimním a zimním období, rozhodně však nechybí ani ve zbývajícím průběhu roku. V nížinách je průměrný roční úhrn srážek 600 mm, v horských oblastech se pohybuje kolem 3000 mm.

O vínech:
Specifické složení půdy, jedinečné místní klima a tisíciletá tradice pěstování dává révě možnost plodit výjimečné hrozny. Uměním a péčí zdejších vinařů z nich vznikají jednak vinařské skvosty zdobící nejeden archivní sklep, ale i vysoce kvalitní vína pro každý den s nezaměnitelným charakterem.
Révu do Piemonte přivezli již staří řekové. V současné době se zde pěstují převážně typické místní odrůdy. Mezinárodní odrůdy jsou zastoupeny v menším počtu. Vína z Piemontu vynikají špičkovou kvalitou a dělají ve světě čest italské enologii. Mezi nejznámější patří Barolo, Barbaresco, Barbera D´Alba, Gavi, Gattinara a Moscato D´Asti. (sladký sekt s nízkým obsahem alkoholu).

Vína kategorie DOCG: Asti spumante-Moscato d'Asti, Barbaresco, Barbera d´Asti, Barbera del Monferato Superiore, Barolo, Brachetto D'Acqui nebo Acqui, Dolcetto di Dogliani Superiore nebo Dogliani, Dolcetto di Ovada Superiore, Gattinara, Gavi nebo Cortese di Gavi, Ghemme, Roero

Vína kategorie DOC: Albugnano, Alta Langa, Barbera del Monferrato, Barbera d'Alba, Barbera d'Asti, Boca, Bramaterra, Canavese, Carema, Cisterna d'Asti, Colli Tortonesi, Collina Torinese, Colline Novaresi, Colline Saluzzesi, Cortese dell'Alto Monferrato, Coste della Sesia, Dolcetto di Diano d'Alba, Dolcetto, Langhe Monregalesi, Dolcetto d'Acqui, Dolcetto d'Alba, Dolcetto d'Asti, Dolcetto di Dogliani, Dolcetto di Ovada, Erbaluce di Caluso, Fara, Freisa d'Asti, Freisa di Chieri, Gabiano, Grignolino, Monferrato Casalese, Grignolino d'Asti, Langhe, Lessona, Loazzolo, Malvasia Castelnuovo, Don Bosco, Malvasia di Casorzo, Monferrato, Nebbiolo d'Alba, Piemonte, Pinerolese, Roero, Rubino di Cantavenna, Ruché di Castagnole Monferrato, Sizzano, Strevi, Valsusa, Verduno Pelaverga.

Zastoupená vinařství:

Fratelli Alessandria

Silvano Bolmida

La Ganghija

Sivano Nizza

Tenuta San Pietro

Icardi 

Prodáváme pouze starším 18 let.