Schiava - Vernatsch

Tato odrůda se sice pěstuje všude na severu Itálie, ale za její domovinu můžeme právem považovat severoitalský region Trentino Alto Adige.

Název Schiava zřejmě pochází z 13. až 14. století, kdy se ke klasické formě pestování na pergolách přidala nová forma- s nízkým vzrůstem, pěstovaná v řádcích, z větší části prorostlá svými úponky, pravidelně a pečlivě prořezávaná. Takto pěstovaná réva se nazývala "schiava" (doslova otrokyně). Jiná, zřejmě hodnověrnější, hypotéza tvrdí, že název odrůd Schiava má pravděpodobně kořen v názvu Slavonia či Schiavonia.

Ve skupině pojmenované Schiava se vyskytuje vícero kultivarů s odlišným pojmenováním. V Trentinu se pěstují čtyři různé klony: Schiava gentile (nebo také Schiava piccola, Kleinvernatsch), Schiava grossa (Schiavone, Grossvernatsch, Meranské hrozno, Frankental), Schiava grigia (Grau-Vernatsch, Grauer) a Tschaggele (což je v podstatě výběr z hroznů Schiava grossa).

Jednotlivé odrůdy se od sebe liší tvarem hroznu i bobule, které jsou navíc různě velké a zabarvené: kultivary Schiava gentile a Schiava grigia mají středně dlouhé hrozny (grigia má hrozen delší), pyramidální, protáhlé a řídké; Schiava grossa se vyznačuje hroznem válcovitým, delším, velkým, rozsochatým a kompaktním; a konečně Tschaggele má krátký, podsaditý řídký hrozen ve tvaru komolého kuželu.

Bobule se od sebe podstatně liší, proto je musíme popsat pro každý typ zvlášť.

Schiava gentile má středně velké, kulaté, mírně nepravidelné bobule s jemnou, středně silnou, ojíněnou slupkou modro-fialové barvy; dužnina je šťavnatá, delikátní sladké chuti.

Schiava grigia má středně velké kulaté bobule s hustě ojíněnou, jemnou, středně silnou slupkou zabarvenou do modro-fialova; dužnina je šťavnatá, má příjemnou chuť, v porovnání s ostatními poněkud navinulou.

Schiava grossa má veliké, nepravidelné, kulovité bobule s jemnou, ojíněnou, středně silnou a málo tanickou slupkou; dužnina je řídká, chuť jemná.

Tschaggele má velmi podobné bobule, ale od předešlého kultivaru se odlišuje masitou dužinou.

Výsledné víno získávané z těchto odrůd má světle červenou barvu, vyznačuje se jemnou vůní a středním tělem. Jsou to vína s malým obsahem taninů, s postupně se rozvíjející hořčinou a lahodnou plnou chutí.

 

Prodáváme pouze starším 18 let.