Silvano Nizza

Na rozhraní okresů Asti a Torino najdete mezi oblastmi Langhe a Monferrato kopcovité Roero. Malá podoblast čítající 20 obcí, s nepříliš vysokými, o to však příkřejšími kopci. Zdejší skály nabízí velkolepou
podívanou na amfiteátr tvořený pískovcovými útvary, postupně vznikajícími již od dob třetihorního moře, které zasahovalo také sem. Na působení moře navázal svojí činností člověk a dotvořil vzhled krajiny. Stráně osázené vinicemi nabízejí pohled lahodící snad každému oku.

Obec Santo Stefano Roero je sídlem vinařství Silvano Nizza. Historie této části je velmi dlouhá. Má písečné podloží, které spolu se značným výskytem mořských zkamenělin a salinitou obsaženou v půdě, dává zdejším vínům nezaměnitelný charakter. Vnitrozemské klima, vysoké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí a minimální výskyt srážek v letním období umožňují révě dokonalé vyzrání hroznů. Dvě nejvíce zastoupené odrůdy, modré Nebbiolo a bílý Arneis tvoří základ místního vinohradnictví. Arneis se vyznačuje bohatým aroma a osvěžující pikantní chutí. Nebbiolo z této oblasti získává ovocnější buket, jemnou a elegantní chuť.

Rodinné vinařství má tradici od 1957, kdy jej založili bratři Sandro a Alfredo Nizza. Na jejich práci navázal Sandrův syn Silvano a od roku 2002 vinařství převzal. Vinař dosud mladý věkem již stihl prohloubit styl výroby vína svých předků a zároveň jim vstiknout modernější styl spolu se svým rukopisem. Při výrobě používá vyspělé moderní technologie kontrolovaného kvašení a pro zrání kombinuje sudy různých objemů, aby vínu pouze dodal potřebné struktury, nikoli změnil jeho charakter. “Práce na vinicích se příliš změnit ani zjednodušit nedá, ta zůstává stále stejná jako před 50 lety. Tedy pokud chcete sklidit hrozny plné síly, chutí a dostatečně zdravé. Jistě, že by šlo použít například pro sklizeň určitý druh mechanizace i ve zdejších příkrých stráních, to bychom ale zcela změnili projev našich vín,” vysvětluje Silvano Nizza. “Sběr musí být ruční, jen tak dokážeme vybrat správné a kvalitní hrozny, to stroj rozeznat neumí. Veškeré práce na vinicích provádíme ručně, lidský přístup ani v této fázi péče o vinice nahradit nelze. Používáme k ošetření keřů pouze přírodní přípravky, chemické nepoužíval ani můj otec se strýcem a nikdy nám nechyběly, proč bych s nimi měl začínat já. Navíc jsou při pořizování výrazně nákladnější než přírodní,” dodává.

Vína v podání Silvana Nizzy mají jiný projev než například Barbaresco z pár kilometrů vzdáleného Treisa. Jsou určena především ke každodennímu pití, i tak se z běžného nápoje mění v silný emotivní zážitek s dveřmi otevřenými kouzlům světa, přinášející nejhlubší duši přírody do nás samých.

Prodáváme pouze starším 18 let.