Toscana (Toskánsko)

Toskánsko, srdce Itálie, je jedním z nejkrásnějších vinařských regionů na světě. Nachází se ve střední Itálii, ze severu i z východu jej obklopuje Apeninské pohoří. Na západě jeho pobřeží omývá Tyrhénské moře. Na severozápadě sousedí s Ligurií, severní hranici tvoří Emilia-Romagna, východní Marche a Umbria, jižní Lazio.

Geografie
Rozkládá se na 22.993 km2 a má 3.522.126 obyvatel. Je jedním z největších regionů, ale rozhodně nepatří mezi hustě osídlené. Tvoří jej okresy Arezzo, Firenze, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa Carrara, Pisa, Pistoia, Prato, Siena, hlavním městem je Firenze. Patří k němu mnoho ostrovů, nejznámějším je Elba.
Celý region má tvar trojúhelníku. Dvě třetiny území (66,5%) jsou kopcovité, 25% je hornatých a zbylých 8,5% tvoří nížiny. Nejvyšší vrcholky Apeninského pohoří mají výšku 1500-2000 m (Corno alle Scale - 1945 m, Falterona - 1654 m). Toskánsko zároveň tvoří tzv. Alpi Apuane s nejvyšší horou Pisanino (1946m).
Pobřeží má celkovou délku 330km a rozkládá se mezi ústí řeky Magra a mysem Argentario. Je především písčité, s výjimkou okolí měst Piombino a PuntaAla (Grosseto). Toskánsko je bohaté na vodní zdroje, které tvoří mnoho malých řek. Nejdůležitější z nich je Arno s délkou 241 km. Další důležité řeky jsou Serchio (111 km) a Ombrone Grossetano (161 km). Mezi největší jezera patří nádherné Massaciuccoli (rozloha 6,9 km2), kde dlouhou dobu žil Giacomo Puccini, a Orbetello (rozloha 26 km2).
Název Toskánsko, má kořeny až v dobách, kdy toto území osidlovali Etrkuskové, které Římané nazývali „Etrurii“, někdy ale také „Tusci“.
Místní krajina je neuvěřitelně rozmanitá, zasahuje od vysokých vrcholků asuánských Alp, k mírnějším svahům Chianti přes malebná údolí a jezera až po mořské pobřeží.
Lidé zde žili po dlouhá staletí v souladu s okolní přírodou. Malebnost krajiny byla postupně dotvářena mnoha generacemi místních obyvatel, kteří osázeli holé svahy vinicemi, neúrodné kamenité pláně změnili na úrodná pole, vysázeli aleje stromů a stavěli svá obydlí. Vzniklo tak území s neuvěřitelnou atmosférou, kde z každého koutu dýchá dokonalá harmonie mezi člověkem a přírodou.
Úpatí kopců pokrývají především lesy a pastviny s jílovitými půdami, lehce náchylnými k sesuvům a erozi. Některé svahy jsou suché a holé, místy s hlubokými brázdami. Velkolepé jsou strmé srázy obklopující město Voltera.

Klima a prostředí
Místní klima nezapře středomořskou část Itálie. Ovlivňuje jej proudění větrů od Tyrhénského moře a zároveň se projevuje vliv Apeninského pohoří. Léta v kopcích jsou chladná, v údolích naopak velmi teplá a vlhká. Např. v Abetone (výška 1388m) je průměrná teplota v červenci 16 °C, Firenze má v srpnu průměr 25°C a maxima 37 °C. Zimy jsou v nížinách a přímořských oblastech mírné, v hornatých částech naopak velmi chladné. V oblasti pádské nížiny se teploty pohybují mezi 4-9°C, zatímco v kopcovitých částech nejsou výjimkou mrazy -17°C. Statistiky uvádějí, že po dobu cca 40 dnů se teploty v zimním období pohybují pod bodem mrazu. Jarní a podzimní období jsou deštivá, ale i tak se Toskánsko řadí k sušším regionům Itálie, s průměrnými ročními srážkami okolo 700 mm v nížinách, v hornatých částech pak kolem 1500 mm.
Toskánsko v posledních několika desítkách let zaznamenalo značný ekonomický růst v průmyslu, v přímořských oblastech pak v turistickém ruchu. To s sebou přináší i negativní vlivy, jako jsou znečištěné vodní toky a špatné ovzduší.
Mezi chráněná krajinná území patří například Maremma, pohoří (kopce) Uccellina, di Migliarino-San Rossore-Massaciuccoli, della foresta dell'Abetone, nonché il rifugio faunistico di Orbetello.

Flora a fauna
Toskánská vegetace má horský, ba dokonce alpský ráz. Nachází se zde mnoho lesů, jejichž počet byl v minulém století mnohonásobně zvýšen programem zalesňování. V současné době jsou v Toskánsku dvě pětiny všech lesů Itálie a na rozdíl od ostatních regionů nejsou určeny pro těžbu dřeva.
Fauna bývala bohatá a rozmanitá. Toskánsko je však region s největším počtem lovců. Jejich působením stavy zvěře značně poklesly. V části Maremma Toscana je ale naštěstí dodnes mnoho divočáků, srnců a jelenů, v hornatých částech pak lišek, jezevců i zajíců.

Gastronomie
Rozmanitost toskánské kuchyně je obrovská. Pro lepší přehlednost jsme její popis rozdělili podle jednotlivých okresů.

Arezzo
Místní kuchyni charakterizují detaily, které ji značně odlišují od ostatních regionů. Můžete si zde pochutnat na Pappardele all´aretina, Fagiano tartufato (bažant na lanýžích), pečených jehněčích špízech a dalších pokrmech připravovaných z drůbežích a vepřových jater.

Firenze
Toskánské hlavní město nabízí bohatou a tradiční gastronomii. Především Fritti misti di carciofi (mix gril s artyčoky), Cervella (mozeček), vepřová játra, Pappardelle sulla lepre (těstoviny papardelle se zaječím masem), rajčatová polévka z čerstvých rajčat vařených s česnekem, bazalkou a pepřem. Mezi dezerty jsou pak velmi oblíbené Brigidini (anýzové oplatky).

Grosseto
Zde můžete najít především typickou kuchyni Maremma Toscana s výrazným podílem zvěřiny a díky rozsáhlým lesům i s mnoha druhy hub. Výborné jsou i místní sýry, především pak ricotta a pecorino. K typickým pokrmům patří sardelový dort a Brodo di fagiano (bažantí polévka).

Livorno
Se pyšní sofistikovanou mořskou kuchyní. Nejoblíbenějším jídlem je Caciucco (pokrm z různých ryb a plodů moře často podávaný v rajčatové omáčce), Triglie alla Livornese (mořská parma dušená s rajčaty a česnekem). Mezi další typická jídla patří cuscus, černá rýže se sépiovým inkoustem a mnoho dalších specialit z ryb a mořských plodů.
Pisa
Nabízí průřez toskánskou kuchyní, kterou lze nazvat „kuchyně země a moře“. Mezi místní speciality patří polévka z bílých fazolí S. Michele a Zuppa di ranocchi (žabí polévka).

Siena
Místní kuchyně nabízí prakticky všechny druhy ostatních regionálních specialit s jedním rozdílem – velkým podílem česneku a aromatických bylin. Velmi důležitou součástí místní kuchyně jsou místní salámy (Spopressate) a uzeniny z vepřového, hovězího i kančího masa.

O vínech

Z Toskánska pochází největší a nejznámější italská vína. Zdejší mikroklima je vhodné především pro pěstování klasických evropských odrůd vinné révy. Vinice jsou často umístěny i ve vyšších polohách na svazích místních kopců. Zmírňuje se tak působení horka a prodlužuje doba zrání. Toskánsko je neodmyslitelně spjato s odrůdou Sangiovese ze které se v jednotlivých částech regionu vyrábí vína s různými názvy. V proslulém Montalcinu je to Brunello, ve Scansanu Morellino, v Montepulcianu Prugnolo Gentile.
Na celkové produkci Itálie se podílí 4,2%.


Vína kategorie DOCG

Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti, Chianti Classico, Vernaccia di San Gimignano, Vino Nobile di Montepulciano, Morelino di Scansano, Elba Aleatico Passito.

Vína kategorie DOC

Ansonica, Costa dell'Argentario, Bianco della Valdinievole, Bianco dell'Empolese, Bianco di Pitigliano, Bianco pisanodi San Torpé, Bolgheri a Bolgheri Sassicaia, Candia dei Colli Apuani, Capalbio, Carmignano, Colli dell'Etruria centrale, Colli di Luni, Colline Lucchesi, Cortona, Elba, Montecarlo, Montecucco, Monteregio, Montescudaio, Morellino di Scansano, Moscadello di Montalcino, Orcia, Parrina Pietraviva, Pomino Rosso di Montepulciano, Rosso di Montalcino, San Gimignano Sant'Antimo, Sovana, Terratico di Bibbona, Val d'Arbia, Val di Cornia, Valdichiana, Vin Santo del Chianti Classico, Vin Santo di Montepulciano, Vin Santo del Chianti.
 

Zastoupená vinařství:

Cantine Leonardo da Vinci

Roccapesta

Véscine

Logonovo

Santa Giulia

Cantina di Montalcino

 

Prodáváme pouze starším 18 let.