Vinařské regiony

​Itálie je rozdělena do 20 vinařských regionů, z nichž každý má svá specifika a je zajímavý jiným způsobem. Každý z nich má zajisté mnoho co nabídnout.

  1. L´Abruzzo - srdce hor
  2. Basilicata
  3. Emilia Romagna
  4. Friuli Venezia Giulia
  5. Toscana (Toskánsko)
  6. Sicilia
  7. Sardegna
  8. Puglia (Apuglia)
  9. Piemonte - nejprestižnější region
  10. La Lombardia - region krásných jezer
  11. Le Marche - na březích Jadranu
  12. Trentino Alto Adige
  13. Veneto (Benátsko)
  14. Valle d´Aosta - nejmenší vinařský region Itálie
  15. Calabria
  16. Molise
  17. Campania
  18. Umbria
  19. Lazio
  20. Liguria
 
  • Abruzzo - Unikátní podloží tohoto hornatého regionu a vhodné klima spolu s umem vinařů proslavilo místní odrůdu Montepulciano po celém světě. Spolu s Chianti a Lambruscem patří k neznámějším italským vínům vůbec. Plná červená vína s mohutnými taniny a svěží bílá vína s jemnou kyselinkou jsou typickými zástupci vín z Abruzza. Vinice leží v různých nadmořských výškách, převážně od 150 do 550 m. Vysoké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí napomáhají správnému vyzrávání hroznů bílých i modrých odrůd. Nejdůležitější odrůdy révy v Abruzzu jsou Montepulciano, Trebbiano a Sangiovese. 
 
  • Basilicata - Jihoitalský region nesl až do 12. st.n.l. název Lucania. Tato část Itálie patřila mezi první oblasti, kde byli vysazeny viniceNejdůležitější odrůdou révy je AglianicoNejlepší a nejznámější vína pocházejí z okolí majestátního vulkanického pohoří Mount Vulture. Basilicata se řadí k nejméně obydleným regionům Itálie. Území je převážně hornaté a kopcovité. Region je znám nejen výrobou oleje, těstovin, vinařstvím, ale zároveň těžbou ropy. Ve Vall d´Agri se nachází jedno z největších nalezišť ropy v Evropě
 
  • Emilia Romagna - Patří k nejnížinatějším vinařským regionům Itálie, téměř polovinu území tvoří Pádská nížina. Vinná réva se v místních úrodných půdách pěstovala již v dávné historii. Z této oblasti pochází odrůdy Sangiovese di Romagna, Albana a u nás velmi oblíbené Lambrusco.
 
  • Friuli Venezia Giulia - Tento nejmenší vinařský region Itálie sousedí s Rakouskem a na východě se Slovinskem. Přírodní hranice tvoří ze severu Alpy, z jihu Jaderské moře. Historie pěstování révy ve Friuli je stará více než 2000 let. První vinice dovezené z orientu zde vysázeli Římané již 180 let př.n.l., tedy ještě dříve než ve FranciiS více než 2000 ha vinic je sice nejmenším vinařským regionem Itálie, ale s dlouhou tradicí výroby skvělých vín. Redukované výnosy a precizní péče o vinice jsou zde samozřejmostí.
 
  • Toscana - Toskánsko, srdce Itálie, patří mezi nejkrásnější vinařské regiony na světě, zde se rodí nejznámější italská vína. Neuvěřitelně rozmanitá krajina se rozprostírá od vysokých vrcholků asuánských Alp, k mírnějším svahům Chianti přes malebná údolí a jezera až po mořské pobřeží. Vinice jsou často umístěny ve vyšších polohách, zmírňuje se tak působení horka a prodlužuje doba zrání. Toskánsko je neodmyslitelně spjato s odrůdou Sangiovese ze které se v jednotlivých částech regionu vyrábí vína s různými názvy. V proslulém Montalcinu je to Brunello, ve Scansanu Morellino, v Montepulcianu Prugnolo Gentile. 
 
  • Sicilia - Největší ostrov Středozemního moře, Sicílie, patří zároveň mezi čtyři největší vinařské regiony Itálie. Její povrch tvoří ze tří čtvrtin hory a pahorky. Tradice pěstování révy na Sicílii sahá až do období antikyVína ze Sicílie mají většinou vysoký obsah alkoholu, působí zvláštním a silným dojmem, k čemuž přispívá sopečné podloží a velmi teplé podnebí. Nicméně i zde lze najít vína svěžích chutí i vůní vhodných ke konzumaci při různých příležitostech jako například FrappatoMezi nejznámější sicilská vína patří Marsala, kterou měl v oblibě již anglický admirál Nelson.
 
  • Sardegna - Sardínie je druhým největším ostrovem Středozemního moře, území zahrnuje ještě 8 menších ostrovů. Pobřeží je dlouhé přes 1400 km, je převážně hornaté. 
 
  • Puglia - La Puglia je nejvýchodnějším regionem ItálieTéměř celý jej tvoří vápenité štěrky. Název Puglia pochází od populace Apuli, která přišla z druhého břehu Jaderského moře. Podnebí je velmi teplé s nedostatkem přirozené vlhkosti. Sběr hroznů díky rychlému vyzrávání probíhá již v srpnu. Vína se zde vyznačují plným tělem, vysokým obsahem přírodního cukru a díky tomu vysokým poměrem alkoholu. Prestižní vína často pocházejí z hroznů ze staletých keřů. Byli to Féničané, kteří zde během kolonizace vysadili nové odrůdy a zavedli pokrokové způsoby péče o vinice a výroby vín.
 
  • Piemonte -  Nejprestižnějším vinařským regionem Itálie je Piemonte, nachází se u hranic s Francií a Švýcarskem. Specifické složení půdy, jedinečné místní klima a tisíciletá tradice pěstování dává révě možnost plodit výjimečné hrozny. Uměním a péčí zdejších vinařů z nich vznikají vysoce kvalitní vína pro každý den s nezaměnitelným charakterem. Révu do Piemonte přivezli již staří řekové. V současné době se zde pěstují převážně typické místní odrůdy. Mezinárodní odrůdy jsou zastoupeny v menším počtu.  Mezi nejznámější patří Barolo, Barbaresco, Barbera D´Alba, Gavi, Gattinara a Moscato D´Asti
 
  • Lombardia - Nachází se téměř ve středu alpského arkýře, díky své poloze je předurčen k zemědělství a vinařství. Vinice se v tomto regionu nacházejí především v hornaté části a sahají až do výšky 700 m nad mořem. Nejvýznamější apelace, kde se pěstuje réva jsou Valtellina, Garda a 'Oltrepň Pavese, odkud pochází mnoho prestižních vín. Najdeme zde vína s výraznějším aroma než strukturou. Pěstuje se zde i odrůda Nebbiolo, ale zatímco Nebbiolo z Piemonte  má plné tělo a intenzivní barvu, Nebbiolo, které se v Lombardii nazývá Chiavennasca, má barvu méně intenzivní, zato je mnohem aromatičtější.
 
  • Marche - Marche je typickým hornatým regionem s průměrnou výškou 500 m nad mořem a je tvořeno horami a kopci. Nenachází se zde žádné nížiny. Vinařství tohoto regionu je velice různorodé a liší se okres od okresu. Vzhledem k odlišnému klimatu, na západě, kde díky Jaderskému moři je podnebí středomořské a na západě, kde hranici tvoří vysoké hory, i vína, která se zde pěstují jsou velice rozmanitá. Červené odrůdy zde převládají nad bílými. Skvělá vína se pěstují na úbočí a na svazích Conca: Foglia, Metauro, Cesano, Tronto, zóně Conero: Castelli di Jesi a v okrese Ancona: Cupramontana.
 
  • Trentino Alto Adige - Trentino Alto Adige je nejsevernějším italským regionem. Klima je zde převážně horské, v zimě s velmi nízkými teplotami a častými sněhovými srážkami, ale s vysokým počtem slunečných dnů. Vína z této oblasti nesou v 98% případů označení původu DOC. Z této oblasti pochází u nás velmi známá odrůda tramín červený (Gewürztraminer), za pozornost dále stojí vína z hroznů odrůd Lagrein a Schiava (Vernatsch), rodí skvělá vína s plným tělem, rozmanitých vůní, aromatická i delikátní. V chutích zdejších vín se můžete setkat s charakteristickými minerálními tóny.
 
  • Veneto - Tento region se rozkládá na území od jižních výběžků Alp, přes Dolomity, Benátky až k řece Po. Klima je zde horské ale i středomořské, terén je na severu hornatý, na jihu najdete rozsáhlé planiny. Vinná réva se zde pěstuje již od dob antiky. Nabídka místních vinařů je velmi pestrá, zahrnuje vína lehká, svěží, ale i plná.
 
  • Valle d´Aosta - V srdci Alp mezi Itálií, Francií a Švýcarskem se nachází Valle d´Aosta. Vinná réva se pěstuje především v údolí Dora Baltea. Nachází se zde terasovité vinice se systémem pěstování podobným pergolám, kterým zde říkají "valdostana". Na nejsevernějších vinicích položených ve výšce 1000 mnm na úpatí Mont Blancu se na nádherných terasách pěstuje Blanc de Morgex. Okolí města Aosta je zónou červených vín. Hlavní odrůdou je Petit Rouge, která je základem nejrozšířenějších zdejších vín Enfer d´Arvier a Torrette. Tato červená vína jsou středně tělnatá. Především bílá vína patří k nejlepším v celé Itálii.
Prodáváme pouze starším 18 let.